7 de desembre del 2019

Bordeus. La Place Quinconces



Com es pot veure en aquesta imatge de Google Earth, la Plaça de Quinconces, en català quincuncis, és una de les més grans d'Europa. Té una superficie de més de 12,6 Ha. i consta d'una gran explanada que arriba fins a la riba de la Garona i dues bandes arbrades en quincunci, és a dir en forma de la cara de dau que correspon al cinc


La Plaça de Quinconces és el resultat de la urbanització de l'espai que va quedar després de l'enderroc del Château Trompette, fet reedificar per Lluís XIV el 1659 tant per funcions defensives en possibles atacs procedents del riu com per allotjar una guarnició que mantingués el control a la ciutat en moments d'aixecaments, aldarulls o rebelions, una funció similar a la de la Ciutadella de Barcelona.


L'antic Château Trompette, enderrocat el 1818 per donar pas a la Place de Quinconces

A la part oposada a la riba de la Garona la plaça fa un semicercle  on es troba el monument als Girondins, un grup de polítics francesos de tendència moderada, procedents del departament de la Gironda, que va intervenir molt activament en els moviments de la Revolució Francesa.







Construït entre 1894 i 1902, el Monument als Girondins fa 54 metres d'alçada i en tres de les seves cares els grups escultòrics representen, respectivament, al·legories de la Pau, la Concòrdia i la Felicitat. El 1942, en plena ocupació nazi, la Comissió de recuperació de Metalls va desmuntar el monument amb la intenció de fondre les estàtues. Pocs mesos després de l'alliberament de França les estàtues del monument van ser localitzades a Angers,  i el 5 de juliol de 1945 van retornar a Bordeus. El monument va ser restaurat i tornat al seu lloc de la Plaça Quinconces el 1982.


Davant mateix de la Garona aquestes dues columnes rostrals assenyalen l'inici de la Place Quinconces


La Porte Dijeaux que dóna entrada a la Place Gambetta, ara esventrada per obras de remodelació


L'Hôtel de Lalande de finals del segle XVIII, seu del Museu de les arts decoratives i del disseny de Bordeus


Entrada al Museu de Belles Arts de Bordeus que ocupa una part de l'Hôtel de Rohan

L'Hôtel de Rohan és la seu de la municipalitat de Bordeus. És un magnífic palau neoclàssic  de grans dimensions que es remunta al segle XVII I quan va se edificat per l'arquebisbe Ferdinand Maximilian Meriadec de Rohan per ser la seva residència oficial.


Porta d'accés a la Cour d'honneur del Palau de Rohan des de la Plaça Pey-Berlan o Plaça de la Catedral


Pati d'honor i facana principal del Palau de Rohan



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Viatge a Flandes XII. Anvers

Arribo davant la catedral de la Mare de Déu, seu de la diòcesi d'Anvers, fundada el 1356. Fins ara és la única església que m'he tro...