30 de desembre del 2018

Siena. La catedral de Santa Maria Assunta (I)


Sembla que no hi han dates certes sobre l'inici de la construcció de la catedral de Siena i que la documentació més antiga que es coneix data del 1226 en què es registren diverses despeses corresponents a les obres i decoració del temple. Es creu que els treballs de construcció començaren cap a mitjans del segle XII sobre un edifici pre-existent, possiblement del segle IX.

A l'interior del temple, i a banda i banda de la nau central es pot veure una galeria amb busts dels Papes i, una mica a sota, una altra amb els dels emperadors. En total, s'hi poden comptar 171 i 36 escultures, respectivament.

 Detall de la galeria de Papes i Emperadors a un dels costats de la nau central

Vista de la nau central  des dels peus del temple

Presbiteri i Altar Major


Vista de la contra façana des de l capçalera de la catedral. A la dreta es pot veure l'altar Piccolomini


Interior de la cúpula


Altar encarregat pel cardenal Piccolomini (després Papa Pius III) a l'escultor Andrea Bregno. Està treballat en marbre de Carrara i va ser realitzat entre l'artista i membres del seu taller.


El cardenal Piccolomini també va encarregar a un jove Miquel Àngel que esculpís un conjunt d'estàtues que havien de decorar les fornícules inferiors de l'altar, comanda en què Buonarrotti va treballar entre 1501 i 1504 realitzant quatre estàtues que avui podem admirar.

  Estàtues de Sant Pere, a l'esquerra, i Sant Pau a la dreta, de Miquel Àngel

Estàtues de Sant Pius, a l'esquerra, i de Sant Gregori a la dreta de Miquel Àngel

Un dels més grans atractius de la catedral de Siena és el seu paviment de marbre de diversos colors (blanc, negre, siena) amb seccions tallades i encaixades, que representen imatges i personificacions de sants, filòsofs i personatges històrics. Aquesta obra monumental i sumptuosa, en què van treballar diversos artistes i artesans durant el llarg periode que va des del segle XIII fins al XVIII, està dividida en un total de 56 plafons dissenyats per un total de 40 artistes entre els que destaquen Francesco di Georgio, Il Pinturicchio, Il Sasetta, Neroccio di Bartolomeo, Antonio Federighi, Urbano da Cortona, etc., tots ells senesos. Aquí deixo una petita mostra d'aquesta obra única en el món i absolutament imperdible. Alerta els visitants; els plafons només es poden veure íntegrament durant els mesos de setembre i octubre, i la resta dels mesos només són visibles alguns, mentre que els altres romanen coberts.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Viatge a Flandes XII. Anvers

Arribo davant la catedral de la Mare de Déu, seu de la diòcesi d'Anvers, fundada el 1356. Fins ara és la única església que m'he tro...