La plaça del Korenmarkt va ser l'antic mercat de blat que entrava a la ciutat pel riu Leie. Avui és el cor de la ciutat monumental, on es concentren els edificis vistos en la meva entrada anterior i un punt d'atracció turística que fa que sempre estigui molt animada, plena de restauraurants, bars i cafeteries amb les seves terrasses i botigues comercials.
En un angle de la placa es troba el Pont de Sint Michiel sobre el riue Leie
A l'altra banda del pont es troba Sint Michielskerk, l'església de Sant Miquel, on no vaig poder entrar perquè estava tancada.
El
skyline de Gant, amb alguns dels seus edificis monumentals vist des del Pont de Sint Michiel
El perfil de Gant ve marcat per les torres i campanars de l'església de Sint Niklaas, de la catedral de Sint Baaf (Sant Bavó). i el Belfort, o torre de guaita i alarma de la ciutat, construïda al llarg del segle XIV i que té una alçària de 95 metres. Des del 1999 és Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. El Belfort es troba en un espai de la Korenmarkt delimitat pel Catalonie straat, carrer de Catalunya.
El Koninklijke Nederlandse Schouwburg, és la seu del Teatre Reial Neerlandés de Gant. L'edifici, de finals del segle XIX, és d'estil eclèctic amb certa influència Art Nouveau i destaca per un frontó a la part superior de la façana fet de mosaic, de 36 m2. amb més de 70.000 fragments de ceràmica.
La diòcesi de Gant va ser creada el 1559 habilitant com a catedral la Col·legiata de Sant Bavó, que abans havia estat església de Sant Joan on justament havia estat batejat l'emperador Carles V. Amb el temps l'edifici romànic de l'antiga església va ser substituït pel temple gòtic construït entre els segles XIV i XVI, amb posteriors aportacions d'estils renaixentista, barroc i neoclàssic. La catedral té tres naus i deambulatori, amb un elevat campanar que fa 89 metres d'alcària i que és un dels elements distintius del paisatge de Gant.
La catedral estava sent guarnida amb plantes i flors dintre de la festa anual "Floraliën Gent" que enguany s'ha celebrat entre el 29 d'abril i el 8 de maig.
Dos dels tresors artístics que conserva la catedral són imperdibles. Un és el quadre "La conversió Sant Bavó" de Pieter Paul Rubens, obra del 1611 del qual existeix un esbós en forma de tríptic a la National Gallery de Londres.
Un altre tresor és una de les obres cabdals, sinó la més important de la pintura flamenca del segle XV: "L'adoració de l'anyell místic" dels germans Hubert i Jan Van Eyck. Es tracta d'un políptic de grans dimensions que es troba a la capella del Santíssim resguardat pel una vitrina. L'entrada és de pagament i amb un nombre limitat de visitants per evitar aglomeracions que no permetrien veure còmodament aquesta obra extraordinària el tema de la qual és la glorificació o apoteosi celestial de la salvació de l'home i la santificació pel sacrifici de Crist. El tema està tractat d'una manera més visionària que no pas narrativa o dramàtica. És una maravella estètica que destaca pel seu esplendor, la brillantor i harmonia dels colors, la característica meticulositat flamenca dels detalls i la grandiositat del conjunt.
Aquest tríptic va ser robat pels nazis durant l'ocupació de Bèlgica a la II Guerra Mundial, i un cop va finalitzar el conflicte bèl·lic l'obra va ser localitzada a una mina i retornada a Gant, però sense dues de les peces situades a la banda inferior lateral, formant part de la porta esquerra. Com que es disposava de fotografies en color dels fragments desapareguts es van poder fer còpies que permeten apreciar el conjunt de l'obra malgrat que no sigui totalment autèntic.
A la part exterior de l'absis de la catedral hi ha aquest monument dedicat als germans Van Eyck
Gravensteen en neerlandès significa Castell dels comtes. És un castell medieval d'estil romànic situat en el centre urbà de Gant, que data del segle XII i va ser la residència fortificada dels Comtes de Flandes fins a mitjans del segle XIV. Durant la seva existència el castell va ser palau, presó, seca i fàbrica de teixits, fins que va ser restaurat a finals del segle passat per esdevenir un museu i un dels símbols de la ciutat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada