25 de juny del 2022

Viatge a Flandes XI. Anvers


Anvers és la capital de la província del mateix nom, dintre de la Comunitat Flamenca de Bélgica. La ciutat està delimitada pel riu Escalda que serveix de via de comunicació i de transport des del gran port de l'estuari obert al Mar del Nord, el segon més important de tota Europa després del de Rotterdam. En termes de població és el municipi amb més habitants de tot el país (530.000) amb una àrea metropolitana de més de 1.200.000.

Arribo des de Brusel·les poc abans de les 10:00 h. amb el tren que em deixa a l'espectacular estació d'Antwerpen Centraal, considerada una de les més belles del món. Va ser construïda en un termini de 10 anys, entre 1895 i 1905, i recentment ha estat reformada per convertir-la en estació passant per la circulació de trens d'alta velocitat.


El vestíbul és espectacular i fa pensar en una catedral o temple ferroviari d'enormes proporcions




Del vestíbul es passa a una zona d'arribades que fa de distribuidor dels fluxos de personal que es dirigeix a les andanes que es troben distribuïdes en 4 nivells amb un total de 14 vies.


 


Només sortir de l'estació ja estic en ple centre de la ciutat, a la Konigin Astridsplein. A una banda. el Zoo, amb fama de ser un dels millors d'Europa; a l'altra, el barri dels diamantistes, tant dels talladors com dels comerciants. 

Tiro per la Kayserlei Straat, un carrer amb moltes terrasses i restaurants, camí de la Rubenshuis, la casa del pintor a Anvers on hi va viure i va tenir el seu taller durant els seus 30 últims anys. De fet és un immoble molt refet perquè l'edifici va arribar a finals del segle XVIII en estat d'abandonament i gairebé ruinós, tot i que mantenia la seva estructura, amb el pati interior i el seu pavelló. Al segle XIX les autoritats municipals van adquirir la casa i van endegar un procés de reconstrucció de les parts perdudes o en mal estat. Això es va poder fer perquè es conservaven pintures, gravats d'època i descripcions detallades de l'immoble i, per descomptat es coneixien les tradicions en la distribució i decoració del insteriors de les cases dels benestants.

Un pòrtic italianitzant dona entrada a un pati enjardinat


A una banda hi ha una típica casa d'estil flamenc que és on hi vivien el pintor i la seva família


A la banda oposada hi ha un altre edifici d'estil entre renaixentista i barroc que era on l'artista hi tenia el seu estudi i taller, així com l'espai per mostrar les seves obres als seus clients


Al fons del jardí un pavelló que él la part de la casa de Rubens que menys necessitat va tenir de restauracions.


L'interior de la casa està agençat amb mobles, quadres i elements decoratius autèntics d'època i recrea l'ambient domèstic d'una casa pertanyent a una família benestant com se suposa que era la de Rubens, un pintor de gran èxit i extensa producció. Entre els quadres els hi ha originals de l'artista i d'altres d'altres celebritats de la pintura flamenca.




Rubens. Sant Sebastià socorregut pels àngels


Antoon Van Dick. Autoretrat


Rubens. Retrat del pintor paisatgista Jan Wildens


Jordaens. La Presentació de Jesús al Temple


Camí de la Plaça Grote Markt i de la Catedral em trobo amb bones mostres d'arquitectura eclèctica a la Plaça David Teniers on es troba un monument al pintor flamenc del segle XVII.




Façana de la seu teatral de l'Òpera i Ballet de Flandes a Anvers que em recorda la del Teatre Coliseum de Barcelona. Hi ha una segona seu teatral  a Gant





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Viatge a Flandes XII. Anvers

Arribo davant la catedral de la Mare de Déu, seu de la diòcesi d'Anvers, fundada el 1356. Fins ara és la única església que m'he tro...