Després de dinar i recuperar forces el temps anima a fer un tomb. Ja no plou, tot i que hi ha nebulositat, però amb ullades de sol que escalfen una mica l'ambient fred del dia i animen al passeig tranquil.
De sobte em trobo amb aquest petit monument dedicat al gran pensador i humanista valencià Joan Lluís Vives i March, que va morir a Bruges, la seva ciutat d'acollida, el 1540, i on va ser enterrat en la desapareguda catedral de Sant Donat.
Capella amb els monuments funeraris de Carles l'Ardit i la seva filla Maria de Borgonya, ducs de Flandes i rebesavi i besàvia, respectivament, de Felip II que va ser qui va ordenar l'erecció de les tombes.
Reprenc el passeig i em trobo amb una altre curiositat. La casa d'un tal Juan Pérez de Maluenda, nascut a Bruges, que pel que m'en assabento va ser fill de Diego Pérez de Maluenda, un castellà de Burgos establert a la ciutat a finals del segle XV on va ser cònsol de la Monarquia Hispánica.
En l'Edat Mitjana, i molt especialment a l'Europa del Nord, els beguinatges eren associacions laiques de dones (beguines) que es retiraven a viure en llocs als afores de les ciutats per dedicar-se a obres assistencials de forma totalment lliure i autònoma, sense cap lligam amb les institucions, ja fossin dels poders públics o de l'Església. Les beguines normalment vivien cadascuna a casa seva però en comunitats autogestionades, sense cap mena d'autoritat ni regles a seguir, i treballaven per mantenir-se sense dependre de ningú. Això, i el fet de no fer cap mena de vots (obediència, castedat, etc) els permetia la llibertat d'entrar i sortir de l'associació quan volguessin.
A Bruges es conserva un beguinatge que fa ja molt de temps que va deixar de funcionar com a tal, peró que s'ha reconvertirt en un monasteri de monges benedictines, el Ten Wijngaerde, en neerlandès El jardí de les deu vinyes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada