4 de gener del 2019

Siena. La catedral de Santa Maria Assunta (III)

A la part alta del cor de la catedral de Siena es pot veure una rèplica del cèlebre vitrall dissenyat pel genial pintor senès Duccio di Buoninsegna els anys 1287-1288, amb episodis de la vida de la Mare de Déu l'original del qual es troba actualment al Museu de la catedral. A banda dels seus mèrits artístics el vitrall té la peculiaritat de ser el més antic dels que es conserven a Itàlia.

Rèplica del vitrall de Duccio di Buoninsegna

Capella de la Madonna del Voto

Altar de la capella de Sant'Ansano,  patró de Siena, amb una tela de Francesco Vanni que representa el Sant batejant els senesos.

Tot i que es donava per descomptat que la catedral de Siena havia tingut una cripta, no va ser fins el 1999 que, en uns treballs de manteniment, es va descobrir un espai soterrani, sota l'altar major, amb una superfície de 180 metres quadrats i que havia estat emplenat i colgat amb terra i cascots, així com precintat cap al segle XV, la qual cosa havia permès mantenir l'àmbit de la cripta aixì com uns frescos de pintors desconeguts, en molt bon estat de conservació.

Àmbit de la cripta de la catedral descoberta en uns treballs realitzats el 1999

 Escola senesa. Detall de la Deposició de la Creu

Escola senesa. Detall de la crucifixió


Capella del Santíssim. Alessandro Casolani. L'Adoració dels Pastors.


Capella del Santíssim. Giovanni da Imola i Giovanni di Turino. Pergamo delle Prediche. Representació dels quatre evangelistes amb la figura central que representa Sant Pau


El 1339 es decidí ampliar la catedral de tal manera que l'edifici actual fos només el transepte del nou edifici resultant de l'engrandiment. Degut als imprevists i a les epidèmies de pesta del 1348 i del 1357 es van interrompre els treballs, pero encara avui es pot veure el resultat de la feina que es va fer, consistent en l'aixecament de part de la nau dreta -que es on s'allotja el museu de la catedral- així com part de la nova façana.

A l'esquerra la nau dreta del projecte d'ampliació de la catedral. Al fons, a la dreta es veu l'arc que comunica amb l'escalinata que duu fins al Baptisteri, que es troba a un nivell inferior al de catedral.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Viatge a Flandes XII. Anvers

Arribo davant la catedral de la Mare de Déu, seu de la diòcesi d'Anvers, fundada el 1356. Fins ara és la única església que m'he tro...