17 de gener del 2019

Siena. Un tomb per la ciutat

Palazzo Reale i columna de la Lloba de Siena. Igual que Roma, també la lloba es símbol de la ciutat, la qual cosa em fa pensar que aquesta sigui una tradició d'orígen etrusc assimilada, com tants altres elements culturals per la civilització romana.

Fragment de la volta del projecte d'ampliación inacabada de la Catedral de Siena

Palazzo Chigi-Saracini, construït en el segle XIII per la família Marescotti, avui seu de la prestigiosa Fundació de l'Accademia Musicale Chigiana.


 Imatges del pati del Palazzo Chigi-Saracini

La Basílica de San Clemente in Santa Maria del Servi és una de les grans esglésies de la ciutat de Siena. Els seus orígens daten del segle XIII si bé posteriorment va ser substituïda per una nova església consagrada el 1536,tot i que s'han conservat elements del temple anterior com, per exemple, el campanar del segle XIII.

 Basilica di Sant Clemente in Santa Maria dei Servi

Façana incompleta, sense el revestiment

 Interior de la basílica

 Altar major

Creu atribuïda a Ugolino di Nerio (o Niccolò di Segna)

Davant la cateral de Siena s'aixeca un edifici de frans proporcions: Santa Maria della Scala que, originalment, va ser un una Casa d'acollida dels pelegrins que anaven a Roma per la Via Francigena, així com un Hospital, fundats vers el segle X pels canonges de Seu senesa. De fet, fins als anys vuitanta del segle passat l'edifici mantenia la seva funció hospitalària amb diversos serveis però avui dia integra diversos museus i constitueix una de les atraccions històriques més visitades de la ciutat juntament amb el Palazzo Pubblico i la Catedral. A Santa Maria della Scala destaquen els seus frescs extraordinaris, deguts a Pietro i Ambrogio Lorenzetti, Domenico di Bartolo, Priamo della Quercia i altres grans pintors senesos, i dels que deixo una petita mostra. 

Façana de Santa Maria della Scala


Domenico di Bartolo. "L'almoina del bisbe"

Priamo della Quercia. Investidura del rector de l'Hospital

Logge del Papa (Llotja del Papa). De la segona meitat del segle XV, amb façana de marbre Trevertino.
Pius II va fer donació d'aquesta llotja als Piccolomini, propietària del palau que hi ha al davant mateix.

 El Palazzo Piccolomini, edifici renaixentista de la segonda meitat del segle XV

Detall de l'escut dels Piccolomini a la façana

Pati interior del Palau Piccolomini


Palazzo Tolomei, palau gòtic del segle XIII. A l'esquerra es veu el símbol de la ciutat: una lloba.

Basilica Cateriniana di San Domenico, romànica de transició al gòtic (Segle XIII). Es feia tard i ja no vaig poder visitar-la per dins

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Viatge a Flandes XII. Anvers

Arribo davant la catedral de la Mare de Déu, seu de la diòcesi d'Anvers, fundada el 1356. Fins ara és la única església que m'he tro...